Sinds mijn afstuderen aan de VU is er een handjevol mensen van wie ik bijzonder veel heb geleerd. Hun tips pas ik nog dagelijks toe in mijn werk als adviseur. Hieronder 15 van die tips, rijp en groen door elkaar. Van de meeste van deze tips weet ik nog precies wanneer ik ze kreeg en van wie.
Geen zorgen. Open deuren zoals ‘kom je afspraken na’ en ‘wees eerlijk’ heb ik zoveel mogelijk proberen te vermijden.
Hier komen ze. Misschien heb je er wat aan (if so, laat je het mij dan weten?).
1. Where attention goes, energy flows.
Deze tip kreeg ik zo’n 15 jaar geleden van een collega toen ik aan een klus voor een verzekeraar werkte. Ik was niet gefocust. Zij merkte dat en zei er wat van. Terecht. Focus! Anno nu staan bijvoorbeeld al mijn notificaties uit.
2. Zorg voor een leeg A4-tje (horizontaal) op je bureau.
Hij had gelijk. Ik nam onvoldoende tijd om echt goed na te denken en zag daardoor onvoldoende het grotere plaatje. Ik kroop te snel achter m’n laptop, wilde te snel ‘knallen’.Zijn gouden tip: begin met een leeg A4’tje, liggend op je bureau. Eerst overzicht, inzicht en een plan. Dan pas typen.
3. Structureren? De magie 3-5-7.
De meesten met wie ik samenwerk, weten dat ik van orde en structuur houd. Dat is altijd al zo geweest. Bij Boer & Croon werd dat verder ontwikkeld en leerde ik bovendien: 3, 5 of 7 zijn de gouden getallen in consultancy land. Structuur aanbrengen helpt niet alleen overzicht te creëren, het zorgt er ook voor dat je boodschap krachtiger overkomt. Over structuur gesproken: lees vooral ook The Pyramid Principle van Barbara Minto.

4. Assumption is the mother of all fuck-ups.
Een hele simpele regel. Behoeft geen toelichting toch?
5. Overtuigd van je advies? Slaap er toch maar een nachtje over.
Iedere keer weer denk ik: dit advies staat als een huis. En toch zie ik de volgende dag altijd iets dat scherper kan. Grrrrr. Kortom, ergens een nachtje over slapen, helpt vaak echt.
6. Maak je niet druk om zaken waarop je geen invloed hebt.
Op Tuck School of Business (Dartmouth College), hamerde de wereldberoemde leiderschapcoach Marshall Goldsmith er continu op dat we ons vooral niet druk moesten maken om zaken waar we geen invloed op hadden. Zonde van je energie.
7. Weet meer dan de ander.
Goede tip: je hoeft echt niet alles te weten. Maar zorg er altijd wel voor dat je een paar relevante dingen beter weet dan degene die tegenover je zit. In die informatievoorsprong zit een belangrijk deel van je waarde. Ga dus vooral goed voorbereid die meeting in en verras met inzichten die blijven hangen.
8. Denk in doelen en maak die doelen concreet.
‘Wanneer vind je deze meeting een succes?’ Goede vraag van mijn baas. We waren bij de receptie aan het wachten om opgehaald te worden voor onze afspraak. Ik had geen antwoord. Les geleerd. Daarna is het niet meer voorgekomen. Het stellen van doelen – of het nu om een afspraak gaat of om die strategie – is ongekend belangrijk.
9. Blijf trouw aan je principes.
Het stond bij mij thuis altijd al hoog in het vaandel, maar het kwam helemaal goed binnen tijdens het lezen van ‘The Fountainhead‘ van Ayn Rand. Topboek.
10. Vraag nooit: wat vind je er zelf van?
Oei oei. Ik oefende als broekie met een topman op een lastige boodschap. “Wat vind je er zelf van?” vroeg ik nadat de beste man een poging had gewaagd. Mijn collega zei na afloop tegen me: die man betaalt jóu om het antwoord te geven, niet om het terug te kaatsen. Touché. Beginnersfoutje.
11. De voorzitter is niet beter dan de materiaalman.
Dit gaat gewoon over respect hebben. Voor iedereen. Of het nu een ceo is of een schoonmaker.
12. Iedereen vecht z’n eigen gevecht.
Die eikel van een collega. Die arrogante klant. Die treuzelende leverancier. Die medewerker die ondermaats werk levert. Het kan gebeuren (liefst niet te vaak …); iedereen heeft zo zijn eigen sores en het is lastig om dat uit te schakelen op het werk.
13. Omring je vooral met fijne mensen.
We leven te kort om om te gaan met eikels (m/v). Advies van een succesvol ondernemer.
14. Tijd is kostbaar. Durf ‘nee’ te zeggen.
Lange tijd zei ik op alles ja. Lezinkje hier, koffietje daar. Het was wederom een coach die me liet inzien dat het energie vrat en vooral ook tijd kostte die ik beter had kunnen besteden. Ik ben veel meer gaan focussen op wat ik waardevol, interessant of gewoon leuk vind. (Laat dit je niet afschrikken — uitnodigingen blijven welkom 😉)
15. Gewoon doen.
Ik heb lang de neiging gehad om op ‘safe’ te spelen en risico’s uit de weg te gaan. Totdat ik tijdens een retraite het inzicht kreeg dat ik daardoor best interessante kansen liet liggen. Sindsdien ben ik beduidend vaker ja gaan zeggen. Onder meer tegen het ondernemerschap.
En de tip die ik serieuzer had moeten nemen …
Deze tip heb ik ongetwijfeld vaak gekregen, maar had ik veel serieuzer moeten nemen (zie ook punt 13 hierboven):
Vertrouw op je intuïtie.
In mijn werk kom ik soms mensen tegen bij wie het om de een of andere manier niet goed voelt. Omdat ze bijvoorbeeld niet authentiek lijken, zichzelf net iets te serieus nemen of ronduit andere waarden hebben dan ik. Soms gaf ik hen toch het voordeel van de twijfel met uiteraard teleurstelling tot gevolg.
Ik besef nu pas – ik ben 48 – hoe belangrijk deze tip was.