Voor een nog te verschijnen boek werd mij gevraagd een stukje te schrijven over de praktische waarde van een communicatiestrategie. Leuke vraag. Ik kwam tot het (voorlopige) inzicht dat die waarde zich vooral toont in 2 fases en op 7 manieren. In de komende 3 blogs zal ik hier dieper ingaan.
Het boek waar ik overigens die bijdrage voor heb geschreven is van emeritus hoogleraar Betteke van Ruler en heet ‘Communicatiestrategie van theorie naar praktijk’ (Boom).
Met Van Ruler heb ik de boeken Het Strategisch Communicatie Frame en The Communication Strategy Handbook geschreven.
Strategie: van dik plan tot een enkele scherpe zin
In mijn werk mag ik veel organisaties begeleiden bij het ontwikkelen van strategieën en het realiseren ervan. Soms gaat het om dikke plannen. Soms betreft het one-pagers. En soms slechts een paar scherpe zinnen.
Organisaties hebben ambities of issues en zijn op zoek naar slimme manieren om daarmee om te gaan. Op basis van werkmodellen, inzichten en uitgangspunten moeten knopen worden doorgehakt. Een route worden uitgestippeld.
Strategie is belangrijk en de praktische waarde ervan is groot.
Ik ben van mening dat de praktische waarde zich in 2 fases toont. Met fase 1 bedoel ik het proces om te komen tot de communicatiestrategie. Fase 2 is dan het daadwerkelijk gebruiken van die strategie.
Beide fases zijn nauw verbonden. Zit het proces niet goed in elkaar, dan heeft de strategie niet de impact die je had gehoopt. Maar ook: hoe belangrijker de strategie in het dagelijks gebruik, hoe positiever medewerkers staan tegenover strategieontwikkeling.
In dit eerste blog (het wordt een drieluik) zoom ik in op de eerste fase – de fase waarin je komt tot een communicatiestrategie. In deze fase toont de waarde van strategie zich op 3 manieren.
Waarde 1. Strategie als verbinder
Verbinder van mensen en disciplines. Binnen- en buitenwereld. Onderstroom en bovenstroom. Business en communicatie. Als het niet lukt om te verbinden, om bruggen te slaan, dan gaat er iets fout.
Tip: zorg dat je de scope van je strategie volkomen helder hebt en denk goed na over wie je betrekt in het proces. Het ontwikkelen van een strategie in splendid isolation is zelden een goed idee.
Waarde 2. Strategie als ‘energizer’
Op een creatieve en constructieve manier nadenken over zaken die ertoe doen. Je doet het met elkaar. Je besteedt er veel tijd aan. Zorg dat je het ook leuk met elkaar hebt.
Tip: zorg dat het proces van strategieontwikkeling positieve energie oplevert. Denk daarom heel goed na over zaken als locatie & ruimte, tijd & agenda, werkvorm & ontspanning.
Waarde 3. Strategie als moment om samen knopen door te hakken
Samen keuzes maken. Focus aanbrengen. Doorbraken realiseren. Wat doen we wel? Wat doen we niet? Voorkom dat de uitkomst vlees noch vis is. Ga links of rechts. Durf te kiezen.
Tip: strategieontwikkeling kan best eng zijn. Je moet keuzes maken. Als je een strategie hebt ontwikkeld en het geeft een onrustig gevoel in je buik, dan is dat een goed teken. Dan heb je duidelijk niet de middenweg gekozen. Het mag dus echt een beetje oncomfotabel voelen. Lees in dit kader vooral ‘The Big Lie of Strategic Planning’ (Harvard Business Review, 2014).
In een volgend blog ga ik in op de waarde van communicatiestrategie in fase 2; het daadwerkelijk toepassen van de ontwikkelde strategie.
Kortom, wordt vervolgd.
Uitnodiging: Deel je ervaring in de comments sectie hieronder. Wat zijn jouw ervaringen met strategieontwikkeling? Welke waarde zie jij?
Wat je wellicht ook interessant vindt:
- Blog: Time to rethink strategy development. And embrace dynamics
- Blog: Dit leerde ik over invloed van een van de belangrijkste coaches en ‘leadership thinkers’ ter wereld
- Blog: Strategischer worden? Trap dan vooral niet in deze val.
- Blog: Geen focus? Dan geen impact. U gaat terug naar af.
(Foto door Andrea Piacquadio via Pexels)