Jaja. Bescheidenheid. Daar sta je dan. De top. Altijd hard gewerkt. Tegenslagen overwonnen. En ieder jaar een mooie stap gemaakt op carrièrevlak. Het leven lacht je toe. Om je heen hoor je hoe fantastisch je het doet. En maandelijks een dik bedrag op je rekening.
Lukt het dan om met beide benen op de grond te blijven staan? Lukt het om niet in de ban van succes te geraken?
Bescheidenheid siert. Net als nederigheid.
Hallo succes, bye bye bescheidenheid
“The strongest poison ever known Came from Caesar’s laurel crown.”
Aan deze quote moest ik denken toen ik deze week de Foundering podcast van Bloomberg over opkomst en neergang van Wework en haar oprichter Adam Neumann.
Neumann vloog net als Icarus te dicht bij de zon. Bescheidenheid was in de verre verte niet meer te vinden. Wework kwam de afgelopen jaren onder meer in het nieuws vanwege een rampzalig poging tot een beursgang. En vanwege ontspoorde topman Neumann.
Neumann was heel ambitieus. Sommigen spreken zelfs over een Jesus complex. Hij wilde president van de wereld worden en ‘s-werelds eerste trillionair. Oh ja, en hij wilde voor altijd leven.
Met beide benen op de grond blijven staan als je succesvol bent? Lastig? Ja. “Ego is de grootste vijand“, schreef Ryan Holiday al.
Daarom zou iedere CEO iedere ochtend even herinnerd moeten worden aan die belangrijke quote van William Blake. “Het sterkste gif ooit bekend, kwam van Caesars lauwerkroon”.
Bescheidenheid. Matigheid. Hoe pas jij het toe? Hoe blijf jij met beide benen op de grond staan?
“The most effective leaders exuded a sense of “humbition,” which IBM defined as “one part humility and one part ambition.” We “notice that by far the lion’s share of world-changing luminaries are humble people. They focus on the work, not themselves. They seek success — they are ambitious — but they are humbled when it arrives… They feel lucky, not all-powerful.”
Bill Taylor, HBR (oktober, 2018)
Over William Blake
De quote uit de titel is van William Blake, een Engelse schrijver, dichter, schilder en graveur. In Londen geboren in 1757 en daar ook gestorven (1827).
Blake groeide op in een warm en onconventioneel middenstandsgezin. Hij ging niet naar school en werd vooral door zijn moeder opgeleid. Blake las alles wat los en vast zat. Frans, Italiaans, Grieks en Hebreeuws.
Zijn artistieke talent was groot. Op veertienjarige leeftijd ging hij in de leer bij een graficus en toen hij 21 was werd hij toegelaten tot de Royal Academy. Hij verzette zichtegen de heersende conventionele kunstopvattingen.
Uit het werk van Blake blijkt dat hij de verbeelding belangrijker vindt dan de rede. Blake plaatste vraagtekens bij alle heersende waarden van zijn tijd. Zowel op het gebied van kunst, religie als op het gebied van filosofie.
Meer lezen over William Blake? Ga vooral naar deze site.
Wat je wellicht ook interessant vindt:
- Blog: De 5 kenmerken van een Connected Leader.
- Blog: Even slikken en weer doorgaan. Het is wat het is.
- Blog: “How long are you going to wait before you demand the best for yourself?” Oftewel, leg je de lat hoog genoeg?
(Image by Free-Photos from Pixabay )