Doelstellingen helpen je om te focussen. Zij geven richting en sturen je aandacht en energie. Ze spelen een belangrijke rol in mijn adviespraktijk. Of het nu gaat het om het ontwikkelen van een meerjarenstrategie of een concreter actieplan, doelstellingen zijn belangrijk.
Als er over doelstellingen wordt gesproken, gaat het er vaak al snel over dat ze vooral SMART moeten zijn. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Het SMART-framework – bedacht in de jaren 80 – heeft in mijn ogen een belangrijke tekortkoming. En dat is het feit dat ze weinig nadruk leggen op ambitie.
Het risico bij SMART is dat vooral doelstellingen worden geformuleerd waarvan we zeker weten dat we ze kunnen halen. En dat is jammer.
Ambitie kan namelijk een inspirerende drijfveer zijn. Medewerkers die ambitieuze doelstellingen nastreven presteren beter dan collega’s met minder uitdagende doelstellingen.
Ook Donald Sull (MIT Sloan Business School) en Charles Sull (Charles Thames Strategy Partners) zien die tekortkoming, maar noemen er nog een paar in hun beroemde artikel With Goals, Fast Beats Smart.
But SMART goals undervalue ambition, focus narrowly on individual performance, and ignore the importance of discussing goals throughout the year. To drive strategy execution, leaders should instead set goals that are FAST — frequently discussed, ambitious, specific, and transparent.
Donald Sull & Charles Sull, With Goals, FAST Beats SMART (MIT Sloan Management Review, juni 2018)
Vanwege die tekortkomingen introduceren Sull en Sull het FAST-framework.
- Frequently discussed. Goals should be embedded in ongoing discussions to review progress, allocate resources, prioritize initiatives, and provide feedback.
- Ambitious. Objectives should be difficult but not impossible to achieve.
- Specific. Goals are translated into concrete metrics and milestones that force clarity on how to achieve each goal and measure progress.
- Transparent. Goals and current performance should be made public for all employees to see.
Hieronder de twee frameworks naast elkaar:
Ik ben fan van het FAST-denken. Zeker als het gaat om het formuleren van doelstellingen op een wat strategischer niveau. Allereerst vanwege de aandacht voor ambitie in het FAST-framework.
Ook het idee dat doelstellingen onderdeel moeten zijn van een doorlopend gesprek, spreekt mij zeer aan.
Het FAST-framework nodigt uit tot reflectie, lef en experiment en daar is grote behoefte aan. Het sluit wat meer aan bij de huidige tijd waarin snelheid en wendbaarheid belangrijk zijn.
Moeten we het SMART-framework dan in de sloot gooien? Zeker niet. Ik denk dat het SMART-framework op een wat uitvoerender niveau (denk aan een campagne of project), uitermate nuttig kan zijn.
Wat is jouw ervaring? Welke framework heeft jouw voorkeur? Al gewerkt met het FAST-denken? Laat het hieronder vooral weten.
(Photo by Frans Vledder on Unsplash)
Wat je wellicht ook interessant vindt
-
Pingback: Gezamenlijke doelen, betere samenwerking - The Connected Leader