Deze week bestaat Wepublic negen jaar*. En net zo lang ben ik dus ook eigen baas. Om mezelf scherp te houden, heb ik sindsdien elk jaar voor mezelf lessen proberen te trekken. Zie bijvoorbeeld hier. Afgelopen weekend werd ik door de Six at Six-nieuwsbrief van Billy Oppenheimer geïnspireerd om na te denken over de boeken die voor mij belangrijk waren in de afgelopen negen jaar.
Het werd een aardig lijstje. De meeste boeken kun je ook terugvinden in mijn lijstje van favorieten. Uiteindelijk kwam ik uit op drie boeken die vaak als een soort kompas dienen voor mij als ondernemer en adviseur. In willekeurige volgorde zijn dit de 3 boeken:
1. The War of Art (Steven Pressfield)
Het boek ‘The War of Art’ van Steven Pressfield heeft als ondertitel ‘Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles’. Zware kost? Welnee. Het is een makkelijk te lezen en leuk boek over het ‘verzet’ waar je mee wordt geconfronteerd wanneer je als kunstenaar, atleet of ondernemer iets wilt presteren.
Het is een boek over doorzettingsvermogen en over focus.
In feit gaat ‘The War of Art’ over het verschil tussen ‘een onderneming willen starten’ en ‘een onderneming daadwerkelijk starten’. Je moest eens weten hoeveel mensen ik heb ontmoet die droomden over het ondernemerschap, maar uiteindelijk toch maar in loondienst bleven…
Tja.
We hebben allemaal te maken met een “monster” (Pressfield’s woorden) dat in ons ervan kan weerhouden de dingen te doen die we willen doen. Dat monster kan bijvoorbeeld Netflix zijn of de kroeg om de hoek, maar wellicht is jouw monster wel dat veilige gevoel dat je krijgt van je comfortabele salaris.
Dit boek heeft mij bewust gemaakt van dat monster in mij. En heeft mij vaak aangezet om te doen.
2. Ego is de Vijand (Ryan Holiday)
Ik ben fan van Ryan Holiday. Hij heeft niet alleen een inspirerende podcast, maar hij schrijft ook mooie boeken. Denk aan ‘The Daily Stoic’, ‘Het obstakel is de weg’ en ‘Ego is de vijand’.
Dit laatste boek moet je vooral lezen als het je voor de wind gaat en je begint te geloven dat je echt heel bijzonder bent. Want dan wordt het gevaarlijk.
Schaamteloze zelfverheerlijking op social media. Ridicule functietitels op LinkedIn. Opscheppen over je prestaties uit een ver verleden. En waarom? Omdat je het belangrijk vindt wat anderen over je denken. Herken je jezelf hierin? Lees dan vooral dit boek.
“Gewapend met de lessen uit dit boek zul je minder bezig zijn met het vertellen van verhalen over hoe bijzonder jij bent en daardoor vrijer zijn om jouw wereldveranderende doelen te bereiken.”
Algemene beschrijving boek
Toen ik besloot mij voorlopig weer te richten op wat mij de meeste energie geeft – het adviseren van mijn klanten** – vroeg iemand of ik het niet jammer vind dat ik mezelf geen partner meer kan noemen. Nee dus. En als ik dat wel belangrijk had gevonden, had het ongetwijfeld mijn keuze beïnvloed.
En dat is precies het punt dat Holiday in dit boek wil maken; ego kan het realiseren van wat jij belangrijk vindt in de weg staan. Dit boek maakt je daarvan bewust en wapent je inderdaad.
3. De Eeuwige Bron (Ayn Rand)
Dit boek van Ayn Rand is een van mijn all time favorites. ‘De eeuwig bron’ (beter bekend als The Fountainhead) gaat over het vasthouden aan jouw ideeën en idealen en aan waar je voor staat. Als persoon, maar zeker ook als professional.
In mijn tijd bij Boer & Croon werd veel aandacht besteed aan contemplatie en bezinning. De idee was dat je pas een goede adviseur bent, als je jezelf goed kent. Ik geloof er nog steeds in. Voor contemplatie en bezinning moet je tijd nemen en die tijd vind ik vaak tijdens lange wandeltochten, bij voorkeur in de natuur.
Zo schreef ik 9 jaar geleden – toen ik meedeed aan een leadership trail door de Alpen – de 3 zaken op waar ik ontzettend veel waarde aan hecht: vrijheid, verantwoordelijkheid en vraagstukken die er toe doen.
Deze woorden en mijn gedachtes achter deze woorden vormen als het ware mijn kompas. Waarbij het boek ‘Ego is de vijand’ je waarschuwt dat je jezelf niet te bijzonder moet vinden, zou je kunnen zeggen dat dit boek benadrukt dat een gezonde vorm van egoïsme (door vast te houden aan wat jij belangrijk vindt) best okay is.
Als je deze post helemaal tot hier gelezen hebt, sta je er ongetwijfeld ook voor open om die vraag ook eens aan jezelf te stellen: welke boeken hebben jou de afgelopen jaren het meest beïnvloed? Welke boeken waren ontzettend belangrijk voor jou? Ik ben benieuwd. En heb je een tip voor me? Stuur me die tip vooral toe!
* Na mooie jaren bij Boer & Croon besloten Hein Greven, Peter Stroink, Arnoud Verhage en ik in 2012 voor ons zelf te beginnen. En in 2013 was (toen nog) GKSV een feit. Inmiddels heet het bureau Wepublic en telt het circa 40 medewerkers.
** In 2021 besloot ik mijn aandelen over te dragen aan de overige partners zodat ik me weer volledig kan richten op het adviseren van mijn klanten. Als adviseur ben ik nog steeds verbonden aan Wepublic.