Vanochtend lezen we in het FD over de knieval van advocatenkantoor Allen & Overy Sherman voor Trump. Het kantoor heeft een deal gesloten en belooft voor 124 miljoen dollar aan pro bono-werk te doen. De deal veroorzaakt o.a. in het Amsterdamse kantoor voor onrust bij medewerkers. Ook klanten zullen vast hun wenkbrauwen fronsen.
Buigen of juist kiezen voor de tegenaanval? Of toch maar ergens daar tussenin? That’s the question.
Harvard University kiest duidelijk voor de tegenaanval nu de overheid eist dat onder meer het activisme op de campus wordt aangepakt.
HIER de brief van Harvard’s advocatenkantoren Quinn Emanuel en King & Spalding. Leesvoer!
Je leest een scherpe afwijzing van de voorwaarden worden gesteld aan het behoud van subsidies. “Harvard is not prepared to agree to demands that go beyond the lawful authority of this or any other administration.”
De prestigieuze universiteit zegt: tot hier, en niet verder.
HIER ook de brief van Trump & co. “Harvard has in recent years failed to live up to both the intellectual and civil rights condititions that justify federal investment.” Auw.
Een paar gedachtes:
🔹 Een sterke #reputatie fungeert als een schild en een vooraanstaand profiel zorgt voor bewondering alom, maar … bomen vangen veel wind. Harvard staat onder enorme druk. En zal positie moeten kiezen en een standpunt moeten innnemen. En dat doet de prestigieuze universiteit.
🔹 Harvard verwerpt de eisen van Trump ondubbelzinig. “The university will not surrender its indepence”. Interessant is dat de universiteit benadrukt dat zij er alles aan doet en het volgende schrijft: “Harvard is in a very different place today from where it was a year ago”. 👉 zie o.a. dit Connected Leader-artikel van begin 2024 : ‘Leerzaam: reputatie-ellende en communicatiegedoe bij Harvard University.’
🔹 De Amerikaanse overheid speelt hardball. Niet zozeer met argumenten, maar vooral met instrumenten: audits, funding stops, tuchtprocedures, klokkenluidersregelingen, etc. Dit is geen dialoog, geen onderhandeling, dit is het uitoefenen van macht. Een reactie op Harvards afwijzing kon dan ook niet uitblijven: Harvard verliest ca 2 miljard euro aan subsidie …

Organisaties met een sterke reputatie kunnen zich niet veroorloven om weg te duiken als de druk oploopt. Ze moeten kiezen. En ze moeten voorbereid zijn.
Stel, jij werkt voor een groot bedrijf dat actief is in de Verenigde Staten. Trump en consorten krijgen je in het vizier en jouw bedrijf wordt bijv. opgeroepen afstand te doen van #DEI-beleid en ingrijpende maatregelen te noemen.
- Op welk kompas ga je varen?
- In hoeverre ben je bereid concessies te doen?
- Wat wordt je onderhandelingsstrategie?
- wat zijn je belangen? Je opties? Alternatieven?
- Hoe pak je het communicatief aan?
Food for thought. Toch?
(Photo by Floris Van Cauwelaert on Unsplash)