Meer van hetzelfde is zelden het antwoord op de vragen van vandaag en morgen.
Het was lang geleden dat ik de term ‘koninklijke route’ voor het laatst had gehoord. Toen ik nog bij Boer & Croon werkte, gebruikten we die term te pas en te onpas. Ik ook. Daarna nam ik er snel afscheid van…
Een koninklijke route beschrijft in feite de stappen die je zou moeten zetten omdat de ervaring of theorie ons zou leren dat dat de meest logische of slimme route is. “Dit is de koninklijke route en dat zou jij dus ook moeten doen”. Zoiets.
Laatst kwam ik de term weer tegen in een adviesrapport. En het kwam de kracht van het rapport in mijn ogen niet ten goede.
Als er iets is waar ik steeds meer van overtuigd ben geraakt, is het dat context allesbepalend is en dat de impact van die context schromelijk onderschat wordt. De context waarin organisaties moeten presteren zo snel verandert dat wat gisteren een ‘koninklijke route’ leek, vandaag alweer achterhaald is.
En getuigt het presenteren van een ‘koninklijke route’ eigenlijk ook niet van intellectuele luiheid? Is het niet een soort van gemakkelijke recycling?
Meer van hetzelfde is zelden het antwoord op de vragen van vandaag en morgen.
“When experts are wrong, it’s often because they’re experts on an earlier version of the world.”
Paul Graham, How to be expert in changing world (2014)
Iedere organisatie is uniek. Elke context is anders. Wat bij de ene organisatie werkt, werkt niet bij de andere. En meer van hetzelfde is zelden een goed idee. Kijk uit voor valse beloftes. Als je dus zoiets als een koninklijke route krijgt voorgeschoteld wees dan alert. Stel dat soort routes altijd ter discussie en benader het alsof het een hypothese is. Dat levert ongetwijfeld een prachtige, waardevolle discussie op. Veel interessanter.
“A fact is a simple statement that everyone believes. It is innocent, unless found guilty. A hypothesis is a novel suggestion that no one wants to believe. It is guilty until found effective.”
Edward Teller, Nuclear Physicist
Leestip
Leestip voor adviseurs en senior executives: The McKinsey Mind, understanding and Implementing the Problem-Solving Tools and Management Techniques of the World’s Top Strategic Consulting Firm. Een golden oldie met een interessant perspectief op problem-solving en advisering.
(Image by -Rita-👩🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay)
Wat je wellicht ook interessant vindt
-
Pingback: De 5 populairste CL-blogposts van 2022 (en de 3 minst populaire posts) - The Connected Leader
-
Pingback: Excuses Heineken: gewoon een goed verhaal - The Connected Leader