Marcus Aurelius (121 – 180) was een Romeins keizer. Hij regeerde van 161 tot 180 over het Romeinse rijk en staat ook wel bekend als een van de laatste 5 goede keizers.
Aurelius wordt gezien als een toonbeeld van een rechtvaardig en menselijk heerser. Over zijn leiderschapsstijl is veel gepubliceerd. Recentelijk nog ‘Leer denken als een Romeinse keizer‘ van Donald Robertson.
Bijzonder aan Aurelius was dat hij veel schreef. Deze teksten schreef hij vooral voor zichzelf.
In het jaar 170 na Chr. schreef Aurelius een tijdloze tekst die velen (waaronder mijzelf) zullen inspireren.
“Onze daden kunnen misschien worden belemmerd (…) maar dat geldt niet voor onze intenties of besluiten. Want we kunnen ons voegen naar iets en ons aanpassen. De geest past het obstakel aan en zet het voor zijn eigen doeleinden om in onze daden. De belemmering om actie te ondernemen, bevordert de actie. Wat in de weg staat, wordt de weg.”
Aurelius belichaamde de voorchristelijke Stoicijnse deugden* van Rome.
Aurelius schreef tijdens zijn veldtochten een aantal aforismen neer over de juiste manier van leven. Deze teksten werden als boek uitgegeven onder de Griekse titel ‘Ta eis heauton’ (Overpeinzingen).
Het stoïcijnse werk ‘Ta eis heauton’ beschrijft hoe men te midden van een conflict zijn gemoedsrust moet vinden en kan behouden door het volgen van de natuur als een bron van begeleiding en inspiratie.
De oudste Nederlandse uitgave van ‘Ta eis heauton’ werd gepubliceerd in Amsterdam in 1658.
* De vier kerndeugden van het stoïcisme zijn wijsheid, moed, rechtvaardigheid en zelfbeheersing.
-
Pingback: "How long are you going to wait before you demand the best for yourself?” Oftewel, leg de lat hoog. - THE CONNECTED LEADER
-
Pingback: Even slikken en weer doorgaan. Het is wat het is. - THE CONNECTED LEADER
-
Pingback: En de volgende keer sla je met je vuist op tafel (... als je begaan bent met de reputatie) - THE CONNECTED LEADER