Wij bepalen zelf hoe wij reageren op omstandigheden. Wij zijn nooit veroordeeld tot het noodlottig ondergaan van dingen. Wij kunnen altijd keuzes maken. Dat is een vrijheid die ons niet kan worden afgepakt.
Inmiddels heb ik zoveel gelezen (o.a. ‘Het Obstakel is de weg‘ en ‘Tribe of Mentors‘) over Viktor E. Frankl’s boek ‘Man’s Search for Meaning’ dat het tijd wordt om het boek zelf ook maar eens te lezen. Note to self: Deze week nog naar boekhandel Los.
Frankl (1905 – 1997)was een Oostenrijks neuroloog en psychiater, grondlegger van logotherapie en is een overlever van de holocaust.
Zijn boek ‘Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager’ is wereldberoemd. We kennen het vooral onder de Engelse titel ‘Man’s Search for Meaning’, oftewel ‘De zin van het bestaan’.
Al voor de Tweede Wereldoorlog richtte hij zich op de noodzaak van zin, van de betekenis van het leven als fundamenteel gegeven om ons menselijk bestaan te begrijpen.
Het boek ‘Man’s Search for Meaning’ schetst de ervaringen van Frankl als gevangene in het concentratiekamp. In 1942 werd hij samen met zijn vrouw gedeporteerd naar Theresienstadt. In dit kamp behandelde Frankl medegevangenen bij zwaarmoedigheid en gaf hij lezingen over onderwerpen als Slaap en slaapstoornissen, Lichaam en geest en Medische geesteszorg.
In 1944 werd Frankl gedeporteerd naar Auschwitz en enige dagen daarna naar kamp Turkheim (vlakbij Dachau). Zijn vrouw was ondertussen overgebracht naar Bergen-Belsen waar zij ook overleed.
Het boek beschrijft Frankls methode voor het vinden van bedoeling van het leven in alle levensomstandigheden. En daarmee een reden om verder te leven.
Door het lijden dat hij en anderen hadden ondergaan in de concentratiekampen kwam hij tot de conclusie dat zelfs in de meest absurde, pijnlijke en inhumane situaties het leven potentieel zinvol is.
Frankl is ervan overtuigd dat de mens beschikt over een fundamentele vrijheid. En daarom is zij nooit veroordeeld is tot het noodlottig ondergaan van dingen. Zelfs als je niets aan omstandigheden kan veranderen – hoe pijnlijk ook – heb je de keus tussen gefrustreerd raken, jezelf tot slachtoffer maken, of ‘ja’ zeggen tegen het leven.
In de vele publicaties die na de oorlog verschijnen en in zijn lezingen werkt Frankl zijn visie op het leven verder uit. Er ontstaat een psychologische school die therapievormen ontwikkelt vanuit die basisgedachte: de Logotherapie.
Logotherapie berust op de erkenning dat ieder mens een uniek geestelijk wezen is. Frankl spreekt hier over de ‘geestelijk persoon’. Ieder mens streeft er naar zichzelf en het eigen bestaan in een zinvol verband te begrijpen.
Bronnen: lazarus.nl, wikipedia.nl, viktorfrankl.nl, ad.nl
Wat je wellicht ook interessant vindt:
- Boek: Het obstakel is de weg
- Boek: Tribe of Mentors
- Boek: Ego is de vijand