Het jaar is alweer halverwege. Hoogste tijd om de tussenbalans op te maken. Welke van de 17 dit jaar verschenen Connected Leader-artikelen werden het meest gelezen? De statistieken zijn helder: het artikel over de excuses van ING Nederland CEO Peter Jacobs werd duidelijk het meest gelezen.
Het Connected Leader-artikel dat het minst gelezen werd, ging over het belang van het ontwikkelen van een visie op reputatie (incl. 10 praktische vragen). Je leest er meer over onderaan dit artikel.
Eerst volgen hier de 7 tot nu toe meest gelezen artikelen van 2025:
#1. ING TOONT HOE JE VERANTWOORDELIJKHEID NEEMT EN SORRY ZEGT

‘If you make a mistake, own it. Het is een prachtig principe maar het lijkt in de praktijk verdomd weinig te worden toegepast. Zeker niet door topbestuurders. Toch laat ING Nederland deze week zien hoe het wél kan. Open, eerlijk en zonder omwegen.
ING Nederland CEO Peter Jacobs bood in een open brief excuses aan aan klanten die zich ongelijk behandeld voelen bij anti-witwascontroles. In NRC legde hij uit wat er fout ging en waarom ING dat serieus neemt.’
HIER DE LINK naar het artikel.
#2. WERKMODEL: ORGANISATIE, ROL EN TOEGEVOEGDE WAARDE VAN DE COMMUNICATIEAFDELING

‘De druk op organisaties is groot. In dit transparantietijdperk belonen we de ‘overperformers’ en organisaties (en hun leiders) die niet aan verwachtingen voldoen, worden keihard afgestraft. Het vertrouwen in organisaties is broos. Reputaties staan onder druk. Tel daarbij op dat organisatie geconfronteerd worden met uiteenlopende en soms torenhoge stakeholderverwachtingen, en het is duidelijk: een professionele communicatieafdeling is bepaald geen overbodige luxe.
Het is daarom van strategisch belang om geregeld kritisch te reflecteren op de ‘staat’ van de communicatieafdeling. Meer van hetzelfde is immers niet het antwoord. Daar kom je niet mee vooruit.’
HIER DE LINK naar het artikel.
#3. VIJFTIEN TIPS VAN MIJN LEERMEESTERS (EN WAAR IK NOG ELKE DAG VAN PROFITEER)

‘Sinds mijn afstuderen aan de VU is er een handjevol mensen van wie ik bijzonder veel heb geleerd. Hun tips pas ik nog dagelijks toe in mijn werk als adviseur. Hieronder 15 van die tips, rijp en groen door elkaar. Van de meeste van deze tips weet ik nog precies wanneer ik ze kreeg en van wie.
Geen zorgen. Open deuren zoals ‘kom je afspraken na’ en ‘wees eerlijk’ heb ik zoveel mogelijk proberen te vermijden. Hier komen ze. Misschien heb je er wat aan (if so, laat je het mij dan weten?).’
HIER DE LINK naar het artikel.
#4. KRITIEK NA INTERVIEW TOPMAN ABP: 3 INZICHTEN (VANUIT PERSPECTIEF REPUTATIE EN COMMUNICATIE)

‘Vorige week werd ABP-topman Harmen van Wijnen geïnterviewd door het Financieele Dagblad. De kop van het artikel luidde: ABP-topman over verkoop techaandelen: ‘Dit is niet een of ander woke standpunt’. Zo’n krantenkop waarvan je direct weet dat het gevoelige materie betreft en dat ophef op de loer ligt.
Hoe communiceer je als topman over een ingrijpend besluit en bijzonder gevoelig onderwerp? Met welke woorden probeer je draagvlak te krijgen? Op welke manier sla je de brug naar deelnemers voor wie behaald rendement een aandachtspunt is? Hoe ga je om met kritiek op beleid dat als ‘woke’ kan worden gezien? Hoe blijf je wel / niet weg van politieke statements en alles wat samenhangt met Trump 2.0? En hoe positioneer je jezelf als bestuurder in zo’n interview?’
HIER DE LINK naar het artikel.
#5. SPANNENDE TIJDEN: REPUTATIE, COMMUNICATIE EN EEN CONSERVATIEVE WIND (HELLO 2025)!

‘Voel je ook de wind draaien? Ervaar je ook dat de plannen waar je 5 jaar geleden gigantisch mee zou ‘scoren’ op dit moment wat gevoeliger liggen? Vind je het spannender dan tevoren om te communiceren over die prachtige duurzaamheidsinitiatieven of dat vooruitstrevende diversiteitsbeleid? Is het sentiment in de bestuurskamer aan het verschuiven?
We kunnen het niet ontkennen. Er is een verandering gaande. Bestuurders liggen onder vuur en wijzigen koers.’
HIER DE LINK naar het artikel.
#6. VIER SCENARIO’S VOOR COMMUNICATIEAFDELINGEN IN HET AI-TIJDPERK

‘Als ik om me heen kijk en ik focus vooral op hoe communicatieafdelingen en communicatiedirecteuren zich verhouden tot AI, dan zie ik organisaties die de technologie breed hebben omarmd en al volop nadenken over de ongekende potentie van GenAI. En ik zie organisaties die nog wat afwachtend zijn en GenAI bijvoorbeeld nog vooral zien als een tool om het werk makkelijker te maken.
Succesvolle AI-adoptie vraagt inderdaad om leiderschap, lef en visie. Toch vrees ik dat teveel communicatieafdelingen en teveel communicatiedirecteuren passief, gelaten of sceptisch toekijken hoe AI zich ontwikkelt.’
HIER DE LINK naar het artikel.
#7. PRATEN IS BRONS, GEDRAG IS ZILVER, GOED GEDRAG IS GOUD

‘In NRC verscheen onlangs een scherp opinieartikel van Sarah Stein Lubrano (onderzoeker op het snijvlak van politieke theorie en psychologie), waarin zij laat zien waarom feitelijke argumenten mensen zelden van mening doen veranderen. Argumenten zijn minder effectief dan we denken. Gedrag, relaties en ervaring spelen een veel grotere rol.
Voor reputatiemanagement is dat een fundamenteel vertrekpunt: wie wil overtuigen, kan niet alleen vertrouwen op prachtige woorden, geldverslindende campagnes en feitelijke argumenten.’
HIER DE LINK naar het artikel.
En het minst gelezen artikel van 2025 tot nu toe: ‘WAT IS JULLIE VISIE OP REPUTATIE(MANAGEMENT)? 10 prikkelende vragen die kunnen helpen maken van de reputatiemanagement.’

‘Reputatie gaat over perceptie en waardering en dat over langere tijd. Het is wat ze over je zeggen als je niet in de kamer bent. Een resultaat van handelen en communiceren. Zeker. Vaak bestaat er in de bestuurskamer een prima beeld van wat we er onder verstaan. En ik ervaar bijna dagelijks hoe belangrijk bestuurders reputatie vinden. En dat is een prima basis. Toch zet dat in de praktijk nog maar weinig zoden aan de dijk.
Wil je als organisatie op een strategischer manier aan de slag met reputatie en reputatiemanagement, dan zul je met elkaar een tandje dieper moeten durven gaan.’
HIER DE LINK naar het artikel.
Ik wil iedereen hartelijk danken voor het lezen en delen van mijn artikelen. Fijn om te zien dat steeds meer mensen hun weg naar mijn blogsite vinden. DANK!
Wellicht vind je het ook interessant om je aan te melden voor #Connected5, de email-nieuwsbrief van Connected Leader. Inspiratie in een compacte email. Maandelijks ontvang je een email met 5 links naar artikelen, onderzoeken en blogs over reputatie, communicatie en leiderschap.
Wat je wellicht ook interessant vindt
- 'De 7 meest gelezen Connected Leader-artikelen; op plek 1 een artikel over tegenspraak in de bestuurskamer'
- 'De 7 best gelezen artikelen van 2023 (… hier staat Ajax wel op plek 1)'
- 'Communicatiedirecteuren, tegenspraak & de 4 andere meest gelezen artikelen van 2024'
- 'De top 5 posts die door jullie het meest zijn gelezen in 2022'
- 'Duidelijke cijfers: dít zijn de 5 populairste artikelen van 2023 (tot nu toe)'
- 'Meest gelezen: de 5 populairste CL-blogposts van 2022 (+ de 3 minst populaire posts)'