Het zijn bijzondere tijden. In het ene bedrijf klotst het geld tegen de plinten (hello Ahold, hello Flowtraders, hello PostNL), terwijl het andere bedrijf de zwaarste crisis ooit het hoofd probeert te bieden.
Hoe dan ook. We zitten in een crisis van ongekende omvang.
En misschien is deze crisis wel zo uitzonderlijk dat bovenstaande quote níet opgaat. Ook prima bedrijven kunnen nu het loodje leggen. Als die crisis maar lang genoeg aanhoudt …
Maar toch. Ik hoop dat deze quote inspireert. Want vroeg of laat – coronacrisis of niet – heeft ieder bedrijf met een crisis te maken. En de kwetsbaarheid voor crises neemt toe. Iedere crisis is een kans om te leren.
Geheel in lijn met de stoïcijnse filosofie, is het interessant om de vraag te stellen, hoe we van een obstakel dan een kans kunnen maken? Welke inzichten levert zo’n crisis op? En hoe laten we die inzichten in ons voordeel werken?
Kijkend naar bijvoorbeeld de coronacrisis. Vanuit het oogpunt van reputatie en stakeholdermanagement, kan ik me voorstellen dat CEO’s en hun communicatiedirecteuren (CCO’s) nu 3 vragen stellen:
- In hoeverre is het ons gelukt om de reputatie van onderneming en leiderschap te versterken het afgelopen jaar?
- Nu we massaal digitaal zijn gaan werken; wat vinden onze belangrijkste stakeholders van hoe wij met hen communiceren?
- Welke impact heeft de coronacrisis gehad op onze stijl van communiceren? Zowel intern als extern?
In onze adviespraktijk (Wepublic) zien we die vragen gelukkig ook veel voorbij komen
Maar tegelijkertijd moeten we ook vooruitkijken. De lessons learned toepassen. In het post-coronatijdperk staan ons belangrijke keuzes te wachten. Ook hier zijn dan weer 3 vragen van belang:
- Wat ging het afgelopen goed en willen we ook post-corona behouden?
- Wat ging het afgelopen jaar niet goed en moeten we echt stoppen post-corona?
- Wat hebben we het afgelopen jaar gemist en moeten we zo snel als mogelijk weer oppakken of toevoegen?
De meeste topmanagers hebben het allemaal druk. Te druk om tijd te maken voor contemplatie. De waan van de dag regeert, schreef ik eerder. Terwijl tijd voor reflectie en contemplate oh zo belangrijk is. Zeker als je sterker uit deze crisis wilt komen …
Andy Grove zag in elke crisis een kans
Bovenstaande crisis-quote is van Andy S. Grove (1936 – 2016). De in Hongarije geboren Grove was vooral bekend als de eerste CEO van Intel. Hij geloofde er sterk in dat je lessen moet trekken uit iedere crisis.
In 1968 werd Moore en Noyce Intel opgericht. Grove was de eerste werknemer die voor het bedrijf ging werken omdat ze een harde, no-nonsense manager nodig hadden die het bedrijf ging leiden. In 1987 werd Grove benoemd tot bestuursvoorzitter van Intel.
Onder zijn leiding groeide Intel uit tot een van ‘s-werelds meest succesvolle fabrikanten van processor-halfgeleiders.
Ik las dat Grove in 1994 na een enorm chip-debacle alle teruggeroepen chips verwerkte in een sleutelhanger. En daarop werd bovenstaande quote gegraveerd. Niet om medewerkers te herinneren aan de fout, maar om te benadrukken dat je van iedere crisis moet leren.
Bij Intel introduceerde Grove een nieuwe stijl van leidinggeven. In plaats van een sterke hiërarchische structuur bracht hij een cultuur naar voren van gedrevenheid, gerichtheid en detailbewustzijn. Grove creeërde binnen Intel een bedrijfscultuur waarin innovatie mogelijk werd gemaakt, waarbij hij openstond voor veranderingen. Grove was een inspiratiebron voor techneuten, ondernemers en zakelijk leiders, waaronder Steve Jobs.
Het motto van Grove was “Only the paranoid survive“. Dit was ook de titel van een managementboek dat hij in 1996 publiceerde.
In 1997 werd Grove door Time Magazine uitgeroepen tot ‘TIME Person of the Year’.
Wat je wellicht ook interessant vindt:
- Blog: Communicatiestrategen zien COVID-19 ook als een kans.
- Blog: Corona, leiderschap & communicatie: pas op voor te hoge verwachtingen.
- Blog: Coronacrisis, wie legt de verhalen vast?
- Blog: Issuesmanagement, laat deze 7 inzichten voor je werken
- Blog: Nog even over die onnodige bonusrel bij KLM …
(Foto door Adi Perets via Pexels)
-
Pingback: Als jij jouw verhaal niet vertelt, doen anderen dat voor jou - THE CONNECTED LEADER