We horen het wel vaker. We zouden in Nederland teveel kiezen voor middelmaat. Niet het maximale van onszelf eisen. ‘Zesjescultuur’.
Ook dit weekend was het weer raak. Nederlands succesvolste ceo op gebied van b2b-software Frank Slootman was in het NRC en het FD volkomen helder: we leggen in Nederland de lat niet hoog genoeg.
“Nederlanders missen de drang om op topniveau te presteren”
Frank Slootman in het FD
“Toen ik nog in Nederland werkte, zeiden mensen: ik wil graag drie dagen per week werken. Dan ben je de helft van de week met wat anders bezig. Nederland mist de drang om op topniveau te presteren.”
Frank Slootman in het FD
“Er zit altijd een kloof tussen waar we zitten en waar we willen zijn. We zijn nooit tevreden met de status quo. Nooit.”
Frank Slootman in het NRC
“Mijn soort mensen is nooit tevreden. Nooit.”
Frank Slootman in het NRC
Ligt de lat wel hoog genoeg?
Ik word altijd een beetje nerveus van dit soort interviews. Ik betrek het op mezelf. Heeft hij gelijk? Leg ik de lat niet hoog genoeg. Haal ik niet het maximale uit mijn leven? Is het echt de middelmaat die regeert?
Mwah. Er zijn tijden dat ik het snot voor mijn ogen werk. En dan zit ik lekkerder in mijn vel dan in rustiger tijden. Zolang de balans werk-prive maar goed is. Dus pas weer de laptop aan als de kids in bed liggen. Maar als die laptop open moet, dan met een glimlach.
Ik ben opgevoed met de idee dat hard werken loont. En dat doe ik dus ook. Daarom spreekt bovenstaande quote van Epictetus mij zo aan. En lees ik graag over het stoïcisme.
De tijd is niet onze vriend. Het moet nú gebeuren. Niet morgen. Niet volgende week. Als je iets wilt bereiken in het leven – op welk vlak dan ook – zul je ervoor moeten werken. Hard moeten werken. En je zult wellicht offers moeten brengen.
Iedere dag zit vol verleidingen. Uitstelgedrag ligt continu op de loer. De Engelsen hebben er een prachtige term voor: procrastonation.
We willen wel dat boek schrijven, maar die Netflix-serie is ook leuk. We willen wel een blog schrijven, maar dat etentje met vrienden gaat voor. We willen die kick-als vader zijn, maar nu ben ik even een krant aan het lezen.
Dat soort zaken. We vechten tegen een monster. Lees vooral het boek The War of Art van Steven Pressfield over hoe je dat verschrikkelijke monster moet verslaan. (Zie ook: ‘mijn favoriete boeken’)
Nog even terug naar die ‘zesjescultuur’. Hoe erg is dat nou? Het ligt er maar aan hoe je ernaar kijkt. Wat je belangrijk vindt. Lees vooral deze column (‘Nederland, paradijs voor de middelmaat’) van Simon Kuper. Of dit stuk in De Volkskrant (‘Die zesjescultuur in Nederland is zo slecht nog niet’).
Tja.
Persoonlijk ben ik opgevoed met de idee dat je het beste uit jezelf moet proberen te halen. De lat hoog moet leggen. Soms moet je daarvoor in de zesde versnelling door het leven gaan. En soms moet je relaxen. Jezelf rust gunnen.
Maar middelmaat? Oef. Dat is toch pure horror? Dingen half doen? Genoegen nemen met het afleveren van matig werk? Brrrr.
Is dan al mijn werk state-of-the-art? Natuurlijk niet. De boog staat zeker niet altijd gespannen. En de idee van de ‘4 hour werkweek’ van Ferriss spreekt me enorm aan …
Maar overall: ik ben van mening dat de zesde versnelling een veel spannender ritje oplevert dan die eerste versnelling.
Epictetus: een stoïcijns filosoof
Nog even over Epictetus. De man wiens quote ik heb gebruikt in de titel.
Epictetus was een stoïcijns filosoof die leefde van 50 tot ca. 130 na Christus. Hij was geboren als Griekse slaaf. En naar Rome gebracht waar hij slaaf werd van ene belangrijke bestuurder aan het hof van Nero.
Samen met andere Romeinse filosofen als Seneca en Marcus Aurelius behoort Epictetus tot de leidende figuren in de stoïsche filosofie.
Epictetus hield zich vooral bezig met integriteit, zelfdiscipline en persoonlijke vrijheid.
Epictetus geloofde dat alle externe gebeurtenissen door het lot worden bepaald en mensen daar dus geen invloed op hebben; we zouden alles wat gebeurt kalm en nuchter moeten accepteren. Maar eenieder is wel verantwoordelijk voor zijn eigen daden, die we door strenge zelfdiscipline zouden moeten onderzoeken en beheersen.
Wat je wellicht ook interessant vindt:
- Blog: Druk, druk, druk. Tja. Wat doe je eraan?
- Quote I like: “The impediment to action advances action. What stands in the way becomes the way.” (Marcus Aurelius)
- Quote I like: “Ik geloof dat het omgaan met tegenslag een soort spier is die je kunt trainen” (Marc de Hond)
- Boek: The Art of War (Steven Pressfield)
-
Pingback: "Het sterkste gif ooit bekend, kwam van Caesars lauwerkroon" (William Blake) - THE CONNECTED LEADER