Op deze site schrijf ik veel over issues en issuesmanagement. Vanuit dat perspectief lees ik ook met aandacht over het WK in Qatar. Dat WK wordt een issue van jewelste.
The Guardian berichtte deze week dat bij de aanleg van stadions en andere faciliteiten voor het WK voetbal in Qatar (2022) tot nu toe meer dan 6.500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen. Bloody hell.
Inderdaad, 6.500!* Tot nu toe. Het WK werd in 2010 aan Qatar toegewezen. De eerste wedstrijd is op 21 november 2022.
Perspectief: in Nederland kwamen in 2019 18 bouwvakkers tijdens hun werk om het leven, twee minder dan in 2018 en 2017.
Afgelopen dinsdag schreef ik op Twitter dat ik vermoed dat Nederland niet zal deelnemen aan het WK. En dan bedoelde ik niet dat ‘ons Oranje’ zich niet zal kwalificeren; die kans is natuurlijk groot …
Waar ik hierboven op doel, is dat naarmate het WK dichterbij komt, het debat erover feller zal worden. Ook de vraag of je aan dat WK zou moeten willen deelnemen, zal dan worden opgeworpen. Met voor- en tegenstanders die hun gelijk willen halen. Het zou mij in ieder geval niet verbazen als Nederland t.z.t. op basis van de felheid van die discussie besluit af te zien van deelname aan het WK.
Natuurlijk, al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar is er kritiek. Ook de KNVB was in 2010, bij de toewijzing van het toernooi, al niet voor een WK in Qatar. Zelfs de Fifa stelde later dat Qatar als gastland geen goed idee was. En als je leest wat er zou spelen in Qatar word je niet vrolijk. Zie bijvoorbeeld deze site van Amnesty. En er zal nog veel meer reuring volgen.
Het WK in Qatar heeft namelijk alles in zich om een clusterfuck te worden. Wat namelijk best zou kunnen gebeuren, is het volgende:
- Politici worden steeds kritischer over het WK in Qatar en bijten zich vast in het onderwerp. We zagen het deze week al voorzichtig gebeuren. Gert-Jan Segers (Christenunie) en Sigrid Kaag (D66) hebben het al over een boycot.
- Sponsoren grijpen het WK aan om te laten zien dat ze enorm verantwoord bezig zijn. Wat als het publiek of hun medewerkers hen oproept om stelling te nemen? Wat als het publiek hen aanspreekt op hun sponsoring? Sponsoren hebben zich al eerder uitgelaten over een boycot.
- De samenleving wordt steeds meer woke. Geldt dat voor sporters niet? Als zij hun naam en faam gebruiken om aandacht te vragen voor de misstanden in Qatar? Wat als ook voetballers weigeren af te reizen naar het WK?
- Een ander land besluit niet af te reizen naar Qatar. Ophef gegarandeerd als een land besluit niet te gaan. Wat doen andere landen dan? Zij worden in het defensief gedwongen. Wat wordt hun verhaal?
- Meer onthullingen over het WK in Qatar leiden tot nog meer kritiek. Overleden arbeidsmigranten, berichten over omkoping, belachelijk hoge temperaturen (en dus wordt het WK in de winter gespeeld …), etc. Wat volgt?
Het een versterkt het ander …
Zeker, het gaat om ongekend veel geld. Voetbal is ongekend populair. En het WK voetbal is nog steeds het best bekeken sportevenement op aarde. Daar wil je toch bij zijn?
Ook niet onbelangrijk: een boycot wordt door verschillende mensenrechtenorganisaties om hele goede redenen afgeraden.
Maar toch. Dit WK is niet onder een gelukkig gesternte geboren. En de berichtgeving van o.a. The Guardian toont maar weer eens aan dat er echt veel mis is. En nu het WK dichterbij komt, zal meer ophef volgen. Dat leidt tot nieuwe discussies en ongekende druk. Reputaties staan op het spel.
En tegelijkertijd, door zich kritisch uit te laten over het WK kunnen bedrijven, sporters en politici ook laten zien hoe ontzettend maatschappelijk betrokken zij zijn.
Wat zegt de KNVB eigenlijk over de kwestie? Op de website van de bond lezen we het volgende:
“De KNVB was destijds bij de toewijzing niet voor een WK in Qatar, maar dat het eindtoernooi daar in 2022 plaatsvindt zien we nu als een gegeven. Wij kijken niet weg bij de maatschappelijke problemen van het gastland en zullen – mits gekwalificeerd – sociaal verantwoord deelnemen aan het toernooi.”
KNVB
We gaan het zien. Ik ben een voetballiefhebber. Maar elke keer als ik zo’n prachtig stadion in Qatar zie, geeft dat toch een naar gevoel. Voetbal is leuk. Het WK is een sportief hoogtepunt. En zou een feestje moeten zijn. Maar het wordt wel een wrang feestje. Ik ben benieuwd.
* De Fifa ziet in het aantal doden geen reden tot zorg. “Met de zeer strenge gezondheids- en veiligheidsmaatregelen in Qatar is de frequentie van ongevallen op bouwplaatsen van de Fifa World Cup laag in vergelijking met andere grote bouwprojecten over de hele wereld,” zou een woordvoerder hebben gezegd.
Wat je wellicht ook interessant vindt:
- Blog: De houdgreep die reputatie heet.
- Blog: “Mensen struikelen niet over bergen, alleen over molshopen”. #issuesmanagement
- Blog: Indrukwekkend hoe HEMA CEO Jegen een issue op de kaart zet (+4 gedachtes)
- Blog: ‘Men zegt’, ‘iedereen weet toch’, etc. Welnee. Laat assumpties je niet gek maken.
- Blog: Tegen leugens moet je je wapenen
(Photo by Lesly Juarez on Unsplash)
-
Pingback: De OneLove-actie schrappen? Nee, juist niet! - The Connected Leader
-
Pingback: Issuesmanagement, een stappenplan (& checklist) - The Connected Leader