Eerder dit jaar voltooide ik de KNVB-cursus ‘Verenigingsscheidsrechter’. Daarvoor leidde ik wedstrijden voornamelijk op intuïtie. En hoewel ik al mijn hele leven voetballiefhebber ben, bleek ik ook een gebrekkige kennis te hebben van de spelregels. Dat moest veranderen.
In de cursus werd veel aandacht besteed aan de waarde van de volgende drie woorden: WAARNEMEN, INTERPRETEREN en BESLISSEN.
Waarnemen gaat verder dan simpelweg zien wat er gebeurt. Het vereist bewuste aandacht en het vermogen om alle aspecten van een situatie op te merken. Interpreteren is de volgende stap, waarbij we betekenis geven aan wat we hebben waargenomen. We stellen vragen, we willen weten hoe de situatie echt in elkaar zit en wat we daarvan vinden. Vervolgens komen we bij het belangrijke moment van beslissen, waarbij we dus helderheid verschaffen. “Dit is de situatie en dat betekent dat we dit gaan doen”.
Deze vaardigheden zijn niet alleen waardevol op het voetbalveld, maar ook in het bedrijfsleven en leiderschap in het algemeen. Te vaak nemen we overhaaste beslissingen zonder voldoende tijd te besteden aan waarnemen en interpreteren.
Ik zie dit ook terug in mijn eigen adviespraktijk en het is een thema waarover ik regelmatig spreek als gastdocent (o.a. Iris Academy, Academie voor Overheidscommunicatie). We moeten onszelf uitdagen om meer tijd vrij te maken voor reflectie. Het bewust waarnemen, essentiële aspecten van een situatie in overweging nemen en betekenis geven aan wat we zien.
Echte reflectie stelt ons in staat om diepere inzichten te verwerven en betere beslissingen te nemen.
Toen ik bij Boer & Croon werkte, kreeg ik het advies om altijd een leeg, wit vel op mijn bureau te hebben liggen. Horizontaal. Dat lege vel stimuleert mij nog iedere dag om echt de tijd te nemen voor het reflecteren op vraagstukken en op mogelijke oplossingsrichtingen.
Hoe zit het eigenlijk met jouw leiderschapstijl? Stel je voor dat je vaker de tijd zou nemen voor reflectie. Zou dit kunnen leiden tot betere besluiten? Tot betere resultaten? Wat houdt je eigenlijk tegen? En wat ga je eraan doen?
Disclaimer: dat ik die cursus heb gedaan, wil niet zeggen dat teams blijer zijn met de besluiten die ik soms neem… 😅
Wat je wellicht ook interessant vindt
-
Pingback: Duidelijke cijfers: dit zijn de 5 populairste blogposts van 2023 (tot nu toe) - The Connected Leader
-
Pingback: De 7 best gelezen artikelen van 2023 (met Ajax op de 1e plek) - The Connected Leader