Het is weer die tijd om als managementteam na te gaan denken over het komende jaar. Wat willen we bereiken? Hoe gaan we dat doen? En wat hebben we nodig? Het is belangrijk om te focussen. Meer focus, meer impact. Voorkom echter dat dat gesprek alleen gaat over harde resultaten.
Ga vooral óók met elkaar in gesprek over factoren die misschien niet direct met korte termijn resultaat te maken hebben, maar die wel cruciaal zijn voor succes op de langere termijn. Om in de terminologie van Keller & Price te blijven, noem ik dat graag ‘health’-factoren.
“When it comes to achieving and sustaining excellence in performance, what separates winners from losers is, paradoxically, the very focus on performance itself. Performance-focused leaders invest heavily in those things that enable targets to be met quarter by quarter, year by year. What they tend to neglect, however, are investments in company health – investments in the organization that need to be made today in order to survive and thrive tomorrow.”
Keller & Price, Beyond Performance (2011)
Onderstaand Focus & Impact Framework heb ik samen met klanten ontwikkeld om managementteams te helpen speerpunten te benoemen en prioriteiten te stellen. En om vast te stellen waar wellicht minder aandacht aan kan worden besteed.
Zoals je ziet, kent het model zes ‘dimensies’ (strategie, prestatie, vitaliteit, structuur, samenwerking, leiderschap) en 24 ‘knoppen’*.
Aan al deze knoppen zou je in theorie kunnen draaien. Maar dat is ondoenlijk. Je zult keuzes moeten maken. Focussen.
Aan welke knoppen ga je daadwerkelijk draaien? En waarom? Wat is belangrijk? Wat is urgent? En hoe groot is de opgave per knop?
Belangrijk uitgangspunt is dat de energie die je stopt in 'health'-factoren (denk o.a. aan visie, inspiratie en teamgevoel) nooit ten koste zullen gaan van je resultaten. Andersom, geldt het tegenovergestelde: als je te eenduidig focust op resultaat, kan dat wel ten koste gaan van 'health'. Denk aan die atleet die alleen maar rent, rent en rent om haar prestaties te verbeteren en daarbij vergeet dat goede nachtrust ook belangrijk is. Terwijl voldoende slaap niet ten koste zal gaan van je prestaties.
De praktische waarde van bovenstaand framework kan ik het beste verduidelijken aan de hand van een concreet voorbeeld.
Ik ging aan de hand van het model in gesprek met een zeskoppig MT.
- Met ieder van de MT leden heb ik een persoonlijk gesprek gevoerd.
- Per ‘knop’ moesten zij 2 vragen beantwoorden: hoe belangrijk vind je deze knop? En hoe vind je dat jullie ‘presteren’ t.a.v. deze knop?
- Ik analyseerde de uitkomsten en verbond hier vervolgens conclusies en aanbevelingen aan.
Op basis van de gesprekken kreeg ik een helder beeld van wat prioriteiten, uitdagingen en kansen zijn. Daarbij hebben we uiteraard ook gekeken naar andere onderzoeken, zoals medewerkertevredenheidsonderzoeken en dergelijke.
Het resultaat:
- Inzicht in elkaars opvattingen. Over en weer begrip. Teaming.
- Concrete kansen en aandachtspunten. Gezamenlijke blik op de toekomst.
- Heldere prioriteiten. Concrete acties. Gedeelde verantwoordelijkheid.
- Overeenstemming over zaken die geen prioriteit (meer) zijn.
Wellicht dat het Focus & Impact Framework ook jou en je MT kan helpen om nog meer te focussen. Door met elkaar vast te stellen wat we belangrijk vinden en wat jullie dus te doen staat. Een prachtige basis voor het jaarplan 2025. Meer weten? Laat het mij weten.
*deze knoppen zijn niet in cement gegoten. Als de context daarom vraagt, kunnen deze worden aangepast.